0
  • Mинистарка Кубуровић посетила суд у Лазаревцу
  • Састанак руководства ГО Лазаревац са делегацијом Истарске жупаније
  • ЈП „Топлификација“ и ове године позитивно
  • Пољопривредници добили надокнаду шете на усевима соје
  • Општина Лајковац на Сајму туризма у Београду
  • Министар Вања Удовићич посетио ОШ „Кнез Лазар“
  • Култни филм „Кад буем мртав и бео“ у новом руху у ЦЗК Лазаревац
  • Финале Купа Србије у одбојци, Железничар-Ц.Звезда 3. марта у Лајковцу

Радници „Колубара Грађевинара“ упослени у пуном капацитету


Лазаревац
1199 |

„У предузећу „Колубара Грађевинар“ за свих 538 стално запсолених и 50 радника на уговор, има довољно посла“, рекао је у интервјуу за Праве новине, Мирослав Чантрак директор овог предузећа.


80 посто послова „Грађевинар“ обавља за ЕПС: Колубару, Обреновац, ТЕ Велики Црљени, а планирани су послови у Свиланјнцу и Сремској Митровици. Остатак послова обавља се у суседним општинама, од Љига до Барајева, што се односи на нискоградњу и путеве.

„За све оно што смо планирали да радимо, послове за које смо потписали и даље потписујемо уговоре, имамо чак и мањак запсолених“, каже Чантрак.

Он каже, да радници који су ангажовани на уговор углавном су ту већ годинама, а одсуствују једино ван сезоне када је смањен обим посла. „Сада покушавамо да уговоримо послове који се могу радити и у зимском периоду, који се изводе у унутрашњости објеката“, каже он.

„Око 40 посто запсолених у просеку је старости од 51 до 60 година. Због те старосне структуре, а иначе због уговорених и послова које имамо намеру да уговоримо, недостаје радника производних занимања везано за високу градњу, армирача, тесара, а недостаје нам и возача“, каже Чантрак.

У оквиру „Грађевинара“ функционишу и Расадник који има шест запослених и Кречана у Ћелијама где је 114 запослених.

Успешном пословању ове фирме, пре свег помогла је ревитализована сарадња са ЕПС-ом, тј. поновно уско повезивање. Осим тога, предузеће је за 6 месеци ове године вратило 76 милиона динара дуга, а само у 2016. направљене су уштеде на нафти у износу од 50 милиона динара.

„Стање у привредном душтву је боље у односу на пре три године када сам дошао. Имао сам јасну визију која се одосила на ЕПС, јер је ово предузеће направљено пре 60 година као сателит велике компаније „Колубаре“ и моји сарадници и ја смо сву енергију уложио да вратимо пословање Грађевинара према Електропривреди Србије. То је сигуран посао и реализација. Данас је то у грађевини велика повластица“, каже Чантрак.

ПОВРАТАК У ЕПС

УППР (Унапред припремљен план реорганизације) „Колубара Грађевинара“ усвојен је 3. октобра на Привредном суду. Једна од мера овог плана јесте промена статуса овог предузећа, односно власничке структуре. Тако ће 73 посто „Грађевинара“ бити у власништву ЕПС-а, остатак у власништву Владе РС.

Промена статуса уследиће у новембру, након правоснажности плана.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!