0
  • Катарина Дамњановић прва допливала до Часног крста
  • Грејање стиже поподне
  • Kреативна радионица за малишане у Модерној галерији „Састављамо, цртамо и бојимо лик Свeтог Саве“

Обележена 103. годишњица Колубарске битке


Лазаревац
396 |

Полагањем венаца у крипти Храма великомученика Димитрија и на Споменик српском ратнику у Лазаревцу је обележена 103. годишњица Колубарске битке.


Церемонија обележавања почела је парастосом погинулим ратницима у Колубарској битки, коју су служили свештаници Храма Светог Великомученика Димитрија. У спомен-костурници у којој почива око 50.000 страдалих српских и аустроугарских војника венце су положили у име Владе Републике Србије државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, представници Војске Србије, представници општина Лазаревац, Лајковац и Љиг као и представници бројних удружења и политичких партија.

Након церемоније полагања венаца присутним грађанима обратили су се председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић и државни секретар Негован Станковић.

Председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић обраћајући се присустнима је навео  да су током Колубарске битке у рововима на просторима данашњег Лазаревца, Лајковаца, Љига, Ваљева, Мионице, Горњег Милановца своје животе за слободу Србије дали сви слојеви тадашњег друштва. Сељаци, радници, српска интелигенција и подмладак једног народа ујединили су се око заједничког циља, а то је слобода.

„Драги Лазаревчани морамо учинити све што је у нашој моћи, како велике жртве предака не би биле заборављене. Наша обавеза је и највећа, јер се на територији наше општине налази најзначајнији споменик овог херојства. Неопходно је да предузмемо све како би генерације наше деце знале историјску, духовну, али надасве, и људску вредност поступака наших предака, јер са овим сазнањем уздигнуте главе могу корачати у будућност“, казао је председник Синђелић.

У културно уметничком делу обележавања 103. годишњице Колубарске битке учествовали су глумци Александар Лазић – конферанса, Нела Михаиловић – улога мајке, Александар Срећковић – Кубура – улога оца, Никола Ранђеловић – улога сина, Етно група „Везак“ и гитарски дуо Бранковић – Тудорић.

У наставку програма одавања државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца, венце су положили делегација Владе Републике Србије и Војске Србије, представници општине Лазаревац и Лајковац, представници амбасада Аустрије и Словачке у Републици Србији, и представници невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

И ове године организатор државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!