0
  • Сви очни лекари у лазаревачком Дому здравља дали отказ
  • Понуда за отпремнине у РБ Колубара
  • Настављају се радови на породилишту
  • Верољуб Дуканац није више тренер ФК Колубара
  • Филмски маратон 23. августа у Центру за културу Лазаревац

Слава лајковачке библиотеке


Лајковац
929 |

Колектив Градске библиотеке Лајковац је, у среду 24. маја, обележио крсну славу ове установе Светог Кирила и Методија, који се сматрају словенским апостолима јер су ширили писменост и хришћанство међу Словенима.


Тим поводом, домаћин је након традиционалног резања славског колача, уприличио и изложбу под називом "Стара и ретка књига", на којој су сви заинтересовани грађани, у периоду од 24. до 27. маја, могли да виде неке од 48 старих и ретких књига из цркве у Степању, чију је заштиту и конзервацију, пре неколико година, урадила Народна библиотека Србије. Изложбу је отворио архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић.

"Имам велику част и задовољство да отворим изложбу ових старих, богослужбених књига. О овим књигама се стара степањска црква на челу са старешином цркве, оцем Зораном Марковићем и користим прилику да му одам признање за ту бригу и старање о овим књигама. Овде можемо видети књиге старе чак три века и управо трајање ових књига сведочи да смо ми народ књиге и народ који је одувек волео културу, уметност и књигу", истакао је, овом приликом, прота Митар Миловановић.

Отварању ове изложбе књига, које датирају из XVII, XVIII и XIX века, присуствовало је и свештенство лајковачке цркве, наш познати књижевник Радован Бели Марковић, као и представници локалне самоуправе, заменик председника општине Ненад Џајевић и начелница општинске управе Љубица Новаковић. Директорка Градске библиотеке Лајковац Биљана Богдановић, овом приликом је истакла да је пројекат заштите 48 старих књига започела Споменка Миливојевић, а завршила га Снежана Бугарчић, и додала да ће у наредном периоду бити рађено на томе да се заштити и преосталих стотинак старих књига, које се налазе у порти цркве у Степању.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!