0
  • Mинистарка Кубуровић посетила суд у Лазаревцу
  • Састанак руководства ГО Лазаревац са делегацијом Истарске жупаније
  • ЈП „Топлификација“ и ове године позитивно
  • Пољопривредници добили надокнаду шете на усевима соје
  • Општина Лајковац на Сајму туризма у Београду
  • Министар Вања Удовићич посетио ОШ „Кнез Лазар“
  • Култни филм „Кад буем мртав и бео“ у новом руху у ЦЗК Лазаревац
  • Финале Купа Србије у одбојци, Железничар-Ц.Звезда 3. марта у Лајковцу

На лето „Анине“ ће бити отворене за туристе


Лазаревац
300 |

Туристичка организација општине Лајковац и Завод за заштиту споменика културе Ваљево организовали су у Општини Лајковац конференцију за новинаре на којој су представили резултате овогoдишњих истраживања на археолошком налазишту Анине, као и могућности туристичке презентације локалитета.


Интензивни радови трају већ четири године, захваљујући финансирању од стране Општине Лајковац, а ове године је Министарство културе учествовало са мањим износом. Aкценат овогодишњих истраживања био је на термалном купатилу, о чему је говорио шеф пројекта, археолог ваљевског Завода за заштиту споменика културе Радивоје Арсић:

-Наставили смо истраживање термалног купатила, које је само започето прошле године, и утврдили да се ради о објекту површине преко 500 квадратних метара. До сада смо истражили отприлике половину и сасвим смо сигурни да се ради о топлом купатилу из времена трећег и четвртог века нове ере. Отворили смо делове за хладну купку и сауну, као и низ пратећих делова.Таквих објеката има на нашем терену, али ово је један од боље очуваних. Посебност локалитета је у чињеници да на њему постоји више објеката који су сачувани, истражени и који могу да се виде. Ово је најбоље истражено сеоско домаћинство из римског периода на територији Србије, односно сеоска вила са пољопривредним имањем, где се могу уочити простори за становање, економске активности, сада и термално купатило које је вероватно служило за потребе становника шире области – закључио је Арсић.

Арсић је истакао да је ово јединствен пример у Србији да је једна општина толико помогла археолошко истраживање и довођење налазишта до функције туристичког објекта. Он је рекао да постоји најава Министарства трговине, туризма и телекомуникација да ће финансирати пројекат конзервације и туристичке презентације археолошког налазишта Анине. Очекује се да ће то бити завршено у пролеће 2018. године, што ће зависити и од временских прилика.

Археолошко налазиште Анине, споменик културе под заштитом државе, налази се у селу Ћелије, у непосредној близини Ибарске магистрале. Откривени налази представљају најбоље очуване остатке руралне архитектуре римског периода на територији западне Србије и једну од највећих вила рустика на том простору. На основу досадашњих археолошких истраживања, закључено је да је у питању изузетно велико пољопривредно добро из четвртог века нове ере, комплекс који обухвата преко 30 хектара са стамбеним и економским делом, делом за складиштење намирница и гробљем (некрополом) са капелом. Откривени су добро очувани остаци шест просторија, а вила је имала и систем за грејање топлим ваздухом. Велики број налаза, попут римских новчића,  сведочи о интензивном економском животу овог места у распону од 300. до 380 године, као и у време деспотовине Ђурђа Бранковића током 15. века.

 НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!