0
  • Нове субвенције за пољопривреднике
  • Лајковчани ускоро добијају затворени базен
  • Потписани уговори о додели субвенција за набавку садница у ГО Лазаревац
  • Млади рукометаши отпутовали у Катар на Светско првенство
  • Одбојкашице ОШ „Миле Дубљевић“ одбраниле титулу државног првака

Милисав Стојановић – пола века уметничког стваралаштва


Лазаревац
459 |

Поводом јубиларне 50. годишњице стваралаштва наивног скулптора Милисава Стојановића, одржана је изложба „Прича у дрвету“ у Библиотеци „Димитрије Туцовић“.


Народни вајар, један од ученика Богосава Живковића и његове чувене Лесковачке школе наивe, још од ране младости прави различите фигуре у дрвету.  Излагао је на бројним ликовним колонијама у земљи и иностранству, а инспирацију је црпео из свакодневног живота.

„Радим највише мотиве са села, моју породицу, гусларе, Филипа Вишњића и слично“, наводи аутор. По речима ликовне критичарке Радмиле Васиљевић, за Милисава уметност постаје хармонија и кристализација живота. Његови ликови су реални, као да су ту негде из суседства. Да ће ући у ред најбољих ликовних уметника Србије, постало је јасно када је у двадесетој години постао члан Галерије самоуких ликовних уметника у Јагодини.

Отварајући изложбу, директор Библиотеке „Димитрије Туцовић“ Јасмина Иванковић је рекла да је велики успех што је Милисав Стојановић, од самоуког вајара из села Лесковац, успео да стигне до престижних галерија у Паризу, Шведској, Немачкој, САД и Швајцарској и тако покаже свој особен таленат.

Да је народни вајар постигао завидан успех најбоље говоре гости и његови пријатељи који су дошли из читаве Србије, одајући признања овом уметнику и његовом раду.

 

Сања ЂоковићНАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!