0
  • Казнене мере за неуређене обале око некатегорисаних путева
  • Према висини зараде Лазаревац пети у Србији
  • Асфалтирање пута за Бркиће у Ратковцу
  • Пет милиона динара из буџета за црквене објекте у Лајковцу
  • Трећи по реду Базар цвећа данас и сутра одржава се у Лазаревцу
  • Хуманитарно књижевно вече у организацији КЦ „Хаџи Рувим“
  • Лазаревчани су остали без тренера Зорана Пиркета Стојановића, који се сели у Кину где ће наставити са радом

Изложба "Елси Инглис - српска мајка из Шкотске"


Лазаревац
289 |

У склопу обележавања манифестације "Дани Колубарске битке", 11. децембра у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац отворена je документарна изложба "Елси Инглис - српска мајка из Шкотске".


Аутор изложбе је Велибор Видић, историчар у Историјском архиву Ваљева, а припремљена је у сарадњи са градскм општинама Лазаревца, Младеновца и Историјског архива у Ваљеву, као и више установа културе. Изложба је припремљена под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

На изложби jе бити документован лик организаторке Болница шкотских жена Елси Инглис и рад њихових болница са посебним освртом на Лазаревац.

Ове године се обележава 100. година од смрти Елси Инглис, велике добротворке српског народа и међународно познатог активисте за право жена. Од 14 потпуно опремљених пољских болница, за време Великог рата, са особљем, опремом, шаторима, превозом итд. 10 је радило на збрињавању српске војске и народа. У њиховој организацији је било из целог света преко 1500 особа, углавном медицинских радника, врхунских хирурга и осталих лекара и сестара. Српски војници су после њене смрти очекивали да ће је СПЦ прогласити за светитељку, јер је за живота чинила чуда, природно, црква по својим канонима тражи да се чуда чине и после смрти па је ово проглашење изостало.

У најтеже време за српски народ опремили су и послали у Србију у време великог ратног страдања и епидемија тифуса потпуно опремље болнице заједно са особљем. Биле су постављене у Крагујевац, Ваљево, Лазаревац и Младеновац...НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!