0
  • Нова столарија у вртићу "Дечије царство"
  • Министар Стефановић разговарао са полицијским службеницима у Убу, Лајковцу и Мионици
  • Годишња пчеларска изложба и саветовање у Лајковцу
  • Акција „Правилно је безбедно“ у лазаревачким школама
  • Конкурс за продајни базар цвећа и садног материјала "Најлепше из природе"
  • Кошаркаши Колубаре забележили су вредну победу над екипом Младости из Смедеревске Паланке

Живот на крузеру - Лазаревчанин који је видео Алиса Купера без шминке


Лазаревац
414 |

Велики број младих Лазаревчана рад на крузерима доживљава као добар начин да се, уз забаву и сезонско ангажовање, заради пристојна сума новца. Многи мисле да је овај посао само авантура за добру плату, али ствари не стоје баш тако.


Млади Лазаревчанин, Слободан Савић, већ неколико година ради на крузерима и без обзира на то што има само добра искуства, за овај посао каже да није нимало није лак.

„Није то посао који може да се ради 10 - 15 година. Одради се пар уговора и то је то. Добро је искуство, али је посао много напоран“, каже он.  „Уговори су нам по седам месеци, а сваки дан се ради по 12 сати“.

Како си се снашао првих дана на броду?

„По укрцавању на брод, имаш десет дана да све научиш, где се шта налази, шта смеш а шта не и тих првих дана притисак је баш велики.  Важно је какав ти је цимер, храна је  углавном јако лоша, а имамо и вежбе за случај опасности“.

Шта је потребно да би неко радио на крузеру?

„Да би отишао да радиш на крузеру у принципу ти је потребно само познавање еглеског језика и мало среће. Све остало научи се на броду. Ја сам отисао као room service, а онда сам напредовао у помоћног конобара“.

Кажеш да си радио као  room service, да ли је било анегдота?

„Било је. Рецимо, имао сам прилику да Алису Куперу у сред ноћи носаим храну“.

Видео си Купера без шминке?!!

 „Да и призор није баш најсјајнији“, кроз осмех каже Савић.

Да ли је било опасних ситуација?

„На срећу само једна, када је један младић и изгубио живот. Дошло је до грешке приликом вежбе спасавања. Чамац за спасавање се откачио и пао са велике висине. То је била једина опасна ситуација“.

Обзиром да си члан посаде, немаш слободан дан?

„Немам. Седам месеци немаш слободан дан. Доручак или ручак имаш као слободно време, причам са позиције помоћног конобара и то ако постигнеш добре резултате, па те менаџер на тај начин награди.

Велика пажња посвећена је чистоћи. Контроле кабине врше се на недељном нивоу. Брод је затворењни екосистем. Зараза се брзо шири и из тог разлога мора се водити рачуна о хигијени“.

Шта би рекао онима који би да се упусте у ову авантуру?

„Прича о крузерима и живот на њима веома је комплексна, али и лепа. Иако је посао тежак, увек се нађе времена за дружење, забаву, стицање нових пријатеља. Важно је рећи и да су критеријуми и правила веома јасна. У случају да, на пример, након искрцавања у некој луки закасните на брод, аутоматски вас враћају кући и ту се ваш уговор прекида.

Велики број младих Лазартевчана годинама ради на крузерима и неки од њих постигли су велике успехе у смислу напредовања на својијм бродским пословима. Свакако, закључак је јасан, ако сте млади, жељни авантуре и лепог искуства, а при том желите добро да зарадите, онда је баш ово можда права прилика за вас.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!