0
  • Казнене мере за неуређене обале око некатегорисаних путева
  • Према висини зараде Лазаревац пети у Србији
  • Асфалтирање пута за Бркиће у Ратковцу
  • Пет милиона динара из буџета за црквене објекте у Лајковцу
  • Трећи по реду Базар цвећа данас и сутра одржава се у Лазаревцу
  • Хуманитарно књижевно вече у организацији КЦ „Хаџи Рувим“
  • Лазаревчани су остали без тренера Зорана Пиркета Стојановића, који се сели у Кину где ће наставити са радом

Обележeна годишњица смрти пуковника Гвозденог пука


Лазаревац
451 |

Поводом почетка обележавања 103. годишњице од Колубарске битке у месној заједници Бистрица на локалитету Кременица, у понедељак 4. децембра, положени су венци на спомен обележје команданту Гвозденог пука, пуковнику Миливоју Стојановићу Брки.


Након интерпретирања химне, подизања застава и полагања венаца, присутнима се обратио заменик председника ГО Лазаревац Милоје Живановић. Он је поздравио све присутне,посебно се захваливши удружењу за очување традиције Гвозденог пука МЗ Бистрица на чију иницијативу је пре годину дана постављено ово обележје, члановима Удружења потомака пуковника Стојановића, представницима Војске Србије, представницима за Очување и негу традиције из Пожаревца, ученицима ОШ "Милорад Лабудовић Лабуд" из Барошевца, младим извиђачима одреда Колубара, али и свима онима који су дошли да одају почаст вођи Гвозденог пука.

"Када се човек нађе на оваквом месту осећа се поносно што је потомак људи као што је Брка, али и не само он. На овом месту погинуо је пуковник Стојановић и ми смо подигли споменик једној људској громади. Поред њега овде је ратовало стотине, хиљаде људи, и многи су погинули", рекао је Живановић. "Хвала им свима, што су тих дана и тих година, ратовали за боље сутра наше земље и за слободу без које данас не би могли да будемо на овом месту." 

Поред Живановића обратили су се и представник Одбора за неговање традиције Гвозденог пука Владимир Јовчић, као и потпуковник Војске Србије Станоје Станојевић, након чега је уприличен пригодан културно- уметнички програм.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!