0
  • Mинистарка Кубуровић посетила суд у Лазаревцу
  • Састанак руководства ГО Лазаревац са делегацијом Истарске жупаније
  • ЈП „Топлификација“ и ове године позитивно
  • Пољопривредници добили надокнаду шете на усевима соје
  • Општина Лајковац на Сајму туризма у Београду
  • Министар Вања Удовићич посетио ОШ „Кнез Лазар“
  • Култни филм „Кад буем мртав и бео“ у новом руху у ЦЗК Лазаревац
  • Финале Купа Србије у одбојци, Железничар-Ц.Звезда 3. марта у Лајковцу

Нове субвенције за пољопривреднике


Лазаревац
318 |

Секретаријат за привреду и пољопривреду Града Београда је, према ранијим најавама ГО Лазревац, расписао четири Јавна позива у области пољопривреде. У овој години за ову област Град је определио 180 милиона динара.


У новоотвореној Канцеларији за пољопривреду ГО Лазаревац, у Карађорђевој улици, у току је предаја документације, а интересовање је јако велико, рекао је члан већа ГО Лазаревац задужен за пољопривреду Ненад Бачанац.

Први Јавни позив односи се на воћарство и повртарство и ту се могу пријавити сви они који су заинересовани за пластенике, противградне мреже, системе за наводњавање (са и без противградне мреже). Услов за пластеник је да је минимални пластеник од три ара, да газдинство које аплицира мора имати независан извор напајања водом. У питању су професионални пластеници и за пластеник од око три ара газдинство би имало учешће од око 160.000 динара, док би Град учествовао са 300.000 динара.

Други Јавни позив је додела подстицајних средстава у области сточарства.  „Он је отворен на нашу иницијативу, а захваљујући разумевању Града Београда. У питању је субвенционисана набавка квалитетног приплодног материјала оваца и коза, у овом случају оваца“, рекао је Бачанац. У оквиру овог јавног позива су и стеоне јунице сименталске расе.

„На предлог колега из Обреновца и наш предлог отворен је и трећи Јавни позив  који се односи на субвенционисану набавку пољопривредне механизације“, каже Бачанац.  То подразумева буквално све машине које немају свој погон. 

За овај  позив опредељено је 55 милиона динара, за сточарство  50 милиона динара.  Овде Град учествује са 60 посто, а газдинство са 40.  Пољопривредници бирају добављача.

„Четврти Јавни позив је у области  пчеларства, а то је једна од најзначајнијих грана у нашој општини.  За овај Јавни позив одвојено је више него дупло средстава, 12 милиона динара у односу на прошлогодишњих пет милиона“. 

Поребно је да пчелари имају најмање 20 кошница, за сточарство, за јунице су потребна три грла,  док за овчарство не постоји ни један услов.

„Интересовање лазаревачких домаћина је веома велико. Дневно кроз Канцеларију за пољопривреду прође од око 80 пољопривредних произвођача“, каже он.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!