0
  • Казнене мере за неуређене обале око некатегорисаних путева
  • Према висини зараде Лазаревац пети у Србији
  • Асфалтирање пута за Бркиће у Ратковцу
  • Пет милиона динара из буџета за црквене објекте у Лајковцу
  • Трећи по реду Базар цвећа данас и сутра одржава се у Лазаревцу
  • Хуманитарно књижевно вече у организацији КЦ „Хаџи Рувим“
  • Лазаревчани су остали без тренера Зорана Пиркета Стојановића, који се сели у Кину где ће наставити са радом

Астма најчешћи проблем, карцином плућа у експанзији


Лазаревац
5474 | 1

Број оболелих од карцинома плућа у Лазаревцу се повећава. Осим тога, највећи проблем људи са овог подручја, када су плућне болести у питању, јесте астма од које обољева и све већи број деце. Вакцинација против сезонског грипа општа је препорука.


Респираторне инфекције карактеристичне су за ово доба године и углавном су вирусног, али и бактеријског типа. Најчешће су прехладе, а затим у зимском периоду и грип. Загађењe које је присутно када почне грејна сезона, представља велики проблем за особе са астмом и оболеле од хроничне опструктивне болести плућа, а нарочито су мала деца изложена респираторним инфекцијама плућа.

„Проблем Лазаревца су, то примећујем ја, а вероватно и сви ви остали, ниски димови који се спуштају из ложшта, што погоршава општу слику, каже пнеумофтизиолог Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“ доктор Александра Спасојевић.

Што се тиче астме она је присутна, поготово у периоду од новембра до фебруара, а са погоршањем зимских временских услова, долази и до погоршања стања пацијената оболелих од астме.

„Препорука је да се пацијенти вакцинишу против грипа, поготово старија популација, а нарочито хронични болесници. Много људи избегава вакцинацију због раније негативне кампање. То је погрешно размишљање. Грип односи много живота, нарочито код хроничних пацијената“, каже она.

„Васкцина против грипа је најбоља превенција и она се даје од новембра до средине јануара. Након давања вакцине имунитет се стиче већ за три недеље, тако да је то моја топла препорука“, истиче докторка.

„У експанзији је и карциноми плућа. Туберкулозе у Лазаревцу немамо много. Обично се у овој амбуланти сваке године дијагностикује од 16 до 18  случајева  на око 60.000 људи, јер сам ја једнини пулмолог па имам увид у комплетно стање. Ове године било је свега пет  оболелих, што указује на тренд смањења, али је велики број оболелих од астме и карцинома плућа“.

„Број асатматичара је код нас можда нешто већи у односу на неке друге, здравије средине. Много је мале деце астматичара, и није ту само РБ „Колубара“ проблем, зато што углавном ти ветрови иду на другу страну, већи проблем представљају индивидуална ложишта и дим  који се од високог притиска спушта  и њему су највише изложена и деца и одрасли“.

„Имамо много погоршања хроничног бронхитиса и свих других респираторних обољења“, каже докторка Спасојевић.

Што се превенције тиче, то је пре свега, забрана пушења. Затим, што више шетње по свежем ваздуху, ако се може, у јутарњи часовима иако је у Лазаревцу готово немогуће шетати. Важно је и да у исхрани буде заступљено воће, поврће и довољно сна који подиже имунитет, јер не постоји таблета коју би пацијет могао да попије како би подигао свој имуни систем.

„Када је у питању заказивање прегледа пацијената на секундарни ниво, постоје мањи проблеми у смислу да се не могу заказати неке дијагностичке процедуре, при чему првенствено мислим на скенер грудног коша“, каже Спасојевић.

„Са тим имамо проблема јер се дуго чека, дуги су спискови, поготово је проблем код пацијената код којих прети да постоји нека инфилтрација, сумњана тумор, неопходан је скенер грудног коша. Имамо пар установа у Београду које дају свој распоред за скенер, али мнислим да ће и тај проблем бити решен. Ми смо задовољни ИСИС - ом и овим начином рада када је заказивање прегледа у питању“, рекла је докторка Спасојевић.

У диспанзеру за плућне болести у лазаревачком Дому здравља дневно се прегледа између 30 и 35 пацјената, а тај број је нешто мањи у летњем периоду.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!