0
  • Mинистарка Кубуровић посетила суд у Лазаревцу
  • Састанак руководства ГО Лазаревац са делегацијом Истарске жупаније
  • ЈП „Топлификација“ и ове године позитивно
  • Пољопривредници добили надокнаду шете на усевима соје
  • Општина Лајковац на Сајму туризма у Београду
  • Министар Вања Удовићич посетио ОШ „Кнез Лазар“
  • Култни филм „Кад буем мртав и бео“ у новом руху у ЦЗК Лазаревац
  • Финале Купа Србије у одбојци, Железничар-Ц.Звезда 3. марта у Лајковцу

Амбасадор Кубе прославио у Лазаревцу Св. Трифуна


Лазаревац
465 |

На позив Удружења винара, видоградара и љубитеља вина „Зеочки виногради“, поводом обележавања Светог Трифуна заштитника виноградара, у посети општини Лазаревац боравио је амбасадор Кубе у Србији Густаво Триста дел Тодо.


Добродошлицу у Лазаревац, амбасадору Кубе пожелели су председник градске општине Лазаревац Бојан Синђелић, председник Скупштине ГО Лазаревац Томислав Рикановић и члан Већа ГО Лазаревац Ненад Бачанац.

Синђелић је изразио велико задовољство због односа које је лазаревачко удружење винара изградило са амбасадом Кубе, и пожелео им успешну сарадњу у будућности. Председник ГО Лазаревац је овом приликом  позвао амбасадора Кубе на Сајам српских вина у Лазаревац, који ће се традиционално одржати у новембру.

Након посете општини, Амбасадор Кубе Густаво Триста дел Тодо, са супругом и пријатељем академским сликаром Ратко Лалићем, који се већ самосталном изложбом представио лазаревачкој публици на позив Удружења винара, видоградара и љубитеља вина „Зеочки виногради“ присуствоваће у Бурову и традиционалној манифестацији коју ово удружење организује поводом обележавања Светог Трифуна .

Амбасадор Кубе у Србији Густаво Триста дел Тодо, према традицији и обичајима, орезао је стабљику винове лозе за напредак и добар род грожђа, а након славског обреда свештенства Црквене општине Лазаревац, у винском подруму Владана Милојевића, приређен је и свечани ручак.

Домаћин славе, винар Радисав Чворовић, рекао је да није случајно што су амбасадори Аустралије и Кубе ту, јер су и ранје били у прилици да се сусретну са нашим винима. „Стара изрека је да вино спаја људе, а у овом случају, спаја и континенте“, рекао је Чворовић.

Члан већа ГО Лазаревац Ненад Бачанац подсетио је да виноградарство и винарство на територији наше општине имају вишевековну традицију.

„Имамо записе о првим виноградима на овим пропланцима који су стари више стотина година. Све што се дешава у ГО Лазареац када је пољопривреда у питању, на  неки начин је повратак традицији“, каже он.НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Праве новине локални лист општина Лазаревац и Лајковац. Copyright SGFX media, 11550 Лазаревац, Јове Гркинића 14., Србија
Репродукција материјала са ове презентације без писмене дозволе је строго забрањено!