• Mинистарка Кубуровић посетила суд у Лазаревцу
  • Састанак руководства ГО Лазаревац са делегацијом Истарске жупаније
  • ЈП „Топлификација“ и ове године позитивно
  • Пољопривредници добили надокнаду шете на усевима соје
  • Општина Лајковац на Сајму туризма у Београду
  • Министар Вања Удовићич посетио ОШ „Кнез Лазар“
  • Култни филм „Кад буем мртав и бео“ у новом руху у ЦЗК Лазаревац
  • Финале Купа Србије у одбојци, Железничар-Ц.Звезда 3. марта у Лајковцу

Остаjу ли радници Колубаре без посла?


| 0

Питање коjе последњих недеља па и месеци провеjава кроз све разговоре запослених у овом огранку EПС-а, jесте да ли ће и колико људи остати без посла.

Питање коjе последњих недеља па и месеци провеjава кроз све разговоре запослених у овом, некада самосталном гиганту, а данас огранку Електропривреде Србиjе, jесте да ли ће и колико људи остати без посла у овоj и наредноj години. Промена статуса предузећа, промена структуре, наjављена систематизациjа, а у назнакама и приватизациjа, све говори у прилог да ће те промене ићи далеко дубље, довољно дубоко да радници данас осећаjу страх.

Страх има своjа оправдања, наjпре у гласинама коjе се свакодневно чуjу, односно у броjкама од неколико хиљада запослених коjи се помињу као вишак само у Колубари, а онда следе и приче о природном одливу, отпремнинама итд. Да ли ће и коме бити продужени недавно потписани уговори, видеће се за мање од две године. jзвесно jе да данас конкретних одговора од надлежних нема, а и да до наjављених избора никакве промене неће бити, а после... видећемо.

На ПП уговорима остало jе у Колубари око 120 радника. Јасно им jе обећано да ће и они бити примљени у ЕПС, и то онда када jе 1470 радника коjи су такође радили преко Услуга потписали уговор о раду. Ових дана радницима коjи раде на ПП истичу уговори, а они забринуто постављаjу питање свима, шта ће бити са њима и одговор jош увек нису добили. Један такав меjл у коме исказуjе бригу за егзистенциjу своjе породице и колега, од jедног од тих 120 радника стигао jе и у нашу редакциjу.

ДЕО ПИСМА:

„Упркос сталном интересовању моjих колега и мене код синдикалаца, директора, правне, кадровске службе, стално наилазимо на jедан одговор : „Не знамо ништа“.  j сад се питам: А ко зна? Коме се обратити? Хоће ли нас избацити на улицу после толико година рада без икаквог образложења?

Годинама радимо у веома тешким условима и зарађуjемо директорима и пренатрпаноj администрациjи огромне плате, док су наше плате чиста мизериjа око 20 хиљада динара и при том свако лето и зиму гледамо колеге како одлазе на летовања и зимовања на коjа ми немамо првао.

Многи од нас имаjу породицу, децу, и шта сад? Питамо се само, зар не може директор да изађе и лепо каже шта се догађа са нама уговорцима, да нас удостоjи било каквог уговора, или ће нас овако у тишини избацити на улицу?

Зато се обраћамо вама у нади да ћете обjавити неки текст везан за оваj случаj, можда га неко ко треба прочита и можда се нешто промени, вреди покушати“.

Да ли вреди покушати видећемо, а као и многи други и оваj радник jе желео остати анониман, плашећи се да ће због ПОСТАВЉАЊА ПjТАЊА бити кажњен. А таквих jе све више... jма и оних коjи у писмима говоре о недовољноj упослености огромног броjа радника, док с друге стране jедан део ради у немогућим условима свакодневно, затим недостатку алата и опреме, угроженоj безбедности радника.... што ће бити неке наредне теме.Comments (0)    Сви коментари | 0